Veelgestelde vragen
Algemeen 
 
Hoe kan het dat luchtballonnen opstijgen?
Hete lucht stijgt, zo simpel is het. Een grote brander zorgt ervoor dat tijdens de ballonvaart de lucht in de luchtballon warmer is dan de lucht buiten de luchtballon. De piloot bepaalt de hoogte en de mate van daling door de temperatuur binnen de luchtballon te beïnvloeden door middel van verwarmen en afkoelen.

Hoe stuur je een luchtballon?
Luchtballonnen kunnen niet gestuurd worden! Niettemin variëren luchtstromen op verschillende hoogtes en een piloot kan hier gebruik van maken door op verschillende hoogtes te gaan ballonvaren.

Hoe ver varen we?
Dit is afhankelijk van de windsnelheid. Gemiddeld vaart een luchtballon tussen de 15 en 30 kilometer in vogelvlucht.

•  Waar kan ik ballonvaren?
Wij bieden ballonvaarten in heel Nederland en België aan. Indien u graag in het buitenland vaart kunnen wij dit ook regelen voor u, mits daar aan dezelfde veiligheidsnormen wordt voldaan als in Nederland.
 
•  Wanneer kan ik ballonvaren?
 Ballonvaarten vinden het gehele jaar plaats. 's Ochtends net na zonsopkomst en 's avonds twee uur voor zonsondergang. In de wintermaanden vanaf november tot en met maart kan er ook overdag gevaren worden omdat er dan geen onstabiliteit in de lucht is door de opwarming van de zon.
 
Vanaf welke leeftijd is het toegelaten?
Kinderen kunnen mee indien ze groot genoeg zijn om over de mand te kijken.

•  Met hoeveel mensen kunnen wij in de mand?
U kunt al vanaf 1 persoon boeken. Op het maximum aantal personen staat geen limit want wij kunnen meerdere ballonnen inzetten. Zo kunnen wij onder andere ook voor familie-uitjes, bedrijfsfeesten en andere grote groepen een ballonvaart verzorgen.
 
Hoe weet ik of de ballonvaart doorgaat?
U kunt op de dag zelf contact met ons opnemen waarna u wordt geïnformeerd over de actuele weercondities en of deze geschikt zijn voor een ballonvaart. U hoort dan ook de exacte verzamellocatie en de verzameltijd. Indien de ballonvaart niet door kan gaan maken we een nieuwe afspraak met u. Uw ticket vervalt dus niet.

Ik heb last van hoogtevrees, wat nu?
In een luchtballon heeft u gegarandeerd geen last van hoogtevrees omdat er geen contact met de grond is. Ook voor mensen die normaal niet op een ladder zouden durven klimmen is ballonvaren geen probleem.

•  Is het koud in de lucht?
Nee, het is zelfs minder koud dan aan de grond omdat u met de snelheid van de wind meevaart en u geen tegenwind voelt. Daarnaast is de ballon boven u heel warm en zorgt deze voor een angename temperatuur in de mand.

•  Ik ben slecht te been. Mag ik ook mee?
Ja, dat is geen probleem. Zelfs rolstoelgebruikers kunnen meevaren. Geef dit wel aan bij uw boeking zodat we daar tijdens de vaart rekening mee kunnen houden.
 
•  Kan ik een ballonvaart cadeau geven?
Jazeker. U kunt ook een kortingsbon aanvragen als u het te duur vindt om een volledig ticket cadeau te doen.
 
•  Kan ik de ballon privé afhuren voor speciale gelegenheden?
Ja, dat kan van een van onze vaste opstijgplaatsen. U kunt natuurlijk altijd een Privévaart of VIP-vaart vanaf een eigen veld maken. Het is wel belangrijk dat dit veld een minimum van 50 Meter op 50 meter oppervlakte heeft.
 
Praktisch 
 
•  Welke kleding moeten we aantrekken?
Aangeraden wordt om sportieve kleding aan te trekken en makkelijke schoenen. Trek het liefste schoenen aan die u ook aan zou trekken als u een sportieve wandeling zou gaan maken. Hakken zijn verboden.
 
•  Mag ik fotograferen of filmen tijdens de ballonvaart?
Natuurlijk mag u deze mooie ervaring vastleggen op foto of film. We stellen het zelfs heel erg op prijs als u wat leuke foto's toestuurt. Uiteraard mag u deze foto's ook op uw social media plaatsen.
 
•  Hoe komen we weer terug op de verzamellocatie?
 De ballon wordt gevolgd door de volgwagen. Eventuele familieleden of vrienden die willen volgen kunnen dan achter deze volgwagen aan rijden en zo ook bij de landing aanwezig zijn. Met hen kunt u dan weer naar huis rijden. Als dit niet het geval is brengt de volgwagen u terug naar de verzamellocatie. 
  
•  Hoe kan ik een vlucht boeken?
Dit kan telefonisch, per e-mail of ons boekingsformulier invullen.
 
Over de vaart zelf 
 
•  Hoe lang blijven we in de lucht?
Een ballonvaart duurt minimaal 1 uur. Daarna gaat de piloot een landingsplaats uitzoeken. Afhankelijk van hoe snel hij deze gevonden heeft wordt de landing ingezet en staat u weer veilig aan de grond.
 
•  Hoelang duurt alles bij elkaar?
 Het totale programma duurt ca 3 tot 4 uur. Er word een verzamellocatie afgesproken. Deze locatie is over het algemeen de locatie waar opgestegen wordt. Daar mag iedereen meehelpen
 de ballon klaarmaken terwijl er foto's en video kan gemaakt worden. Dan het opstijgen gevolgd door een vlucht van ongeveer een uur. Bij de landing is er een traditionele champagnedoop.
 
Veiligheid 

•  Is het wel veilig?
Wij beschikken over de meest ervaren ballonvaarders en goed materieel. De ballonnen worden jaarlijks gekeurd waarbij naar alle nodige veiligheidsaspecten wordt gekeken. Daarnaast zijn wij altijd op de hoogte van de meest actuele meteo gegevens. Kortom een ballonvaart via Ballondeluxe is veilig.

•  Ben ik verzekerd?
Ja, alle passagiers zijn verzekerd door de ballonvaarder.

Wanneer is het weer geschikt om ballon te varen?
Kort gezegd komt het er op neer dat windkracht 3 maximaal is. Verder moet het zicht goed zijn de bovenwind niet te sterk zijn. Ook bij regen of onweer wordt er niet gevaren. De piloot maakt op e dag van de ballonvaart de beslissing of het veilig genoeg is om het luchtruim te betreden. Wanneer een vaart vanwege de weersomstandigheden afgezegd wordt, dan is dat altijd voor uw veiligheid. Het is desondanks mogelijk dat u dan soms toch een ballon in de lucht ziet. Onze piloten varen echter altijd 100% op safe! 
 
•  Mag ik roken?
  Nee, om veiligheidsredenen is roken verboden voor en tijdens de ballonvaart.

Heeft u nog meer vragen, neemt u dan gerust contact met ons op.

View this page in English